La renovació de l'ensenyament de la retòrica en la Universitat de València en 1552 i 1553 - Grau Codina, Ferran (2012)
Entre 1552 i 1553 es van publicar a València les Institutiones Oratoriae de Pere Joan Nunyes, les Tabulae Cassandri d’Andreu Sempere i l’Epitome troporum ac schematum de Iohannes Susen-brotus, amb el nom del desconegut Franciscus Galesius. Els dos primers tractats són manuals utilitzats en la renovació de l’ensenyament de la retòrica que venien a substituir el Breuis in Erasmi copiam epitome publicat per Francesc Deci. S’examinen en aquest article les característiques d’aquestes obres i els canvis que això comportà en la càtedra d’oratòria a la Universitat de València.
Between 1552 and 1553 were published the Institutiones Oratoriae of Pedro Juan Núñez (Nunnesius), the Tabulae Cassandri of Andreu Sempere and the Epitome troporum ac schematum of Iohannes Susenbrotus with the name of an unknown Franciscus Galesius. The fi rst two are handbooks used in renovating the teaching of Rhetoric that came in to replace the Breuis in Erasmi copiam epitome published by Franciscus Decius. This paper reviews the characteristics of these works and the changes it brought about in the chair of oratory at the University of Valencia.
Keywords: Universidad de Valencia -- 1552-1553; Enseñanza -- 1552-1553; Retórica -- 1552-1553