La dispositio: el llibre segon dels Institutionum Rhetoricarum libri tres (1554) de Frederic Furió Ceriol - Grau Codina, Ferran; Estellés i González, J. María; Pérez i Durà, Jordi (2011)
En aquest treball s’estudia l’estructura i originalitat del llibre segons dels Institutionum Rhetoricarum libri tres (1554) de Frederic Furió Ceriol, dedicat a la dispositio. Furió aborda el seu estudi centrant-se en primer lloc en la dispositio dels arguments, que divideix en tres parts: (1) la col·locació de la qüestió, que es correspon amb les tradicionals parts del discurs; (2) la col·locació segons la força o debilitat de cada argument, i (3) l’amplificació. En segon lloc tracta Furió la dispositio de les figures, que són comparades amb el seu tractament al llibre primer. Finalment, s’estudia l’ús dels exemples emprats per Furió trets de la vida quotidiana.
This paper studies the structure and originality of the Institutionum Rhetoricarum libri tres (1554) by Frederic Furió Ceriol, dedicated to dispositio. Furió approaches his study focusing primarily on dispositio of the arguments, which divides into three parts: (1) placing the question that corresponds with traditional parts of speech, (2) placement according to the strength or weakness of each argument, and (3) amplification. Secondly Furió addresses dispositio of the figures, which are compared with their treatment in the book first. Finally, the use of the examples of everyday life used by Furió.
Keywords: Furió Ceriol, Fadrique -- 1554; Retórica