Beowulf: verso a verso - Bravo García, Antonio, 1944 dic.-; Bueno Alonso, Jorge Luis (Vigo: Servizo de Publicacións da Universidade de Vigo, 2023)
Estamos ante unha tradución ao castelán -expresada en verso alejandrino- do poema épico Beowulf (probablemente do s. VIII) cuxo manuscrito se atopa na British Library de Londres. Trátase dunha tradución literal, verso a verso, de modo que a versión castelá coincide na maioría das liñas métricas co texto do mesmo verso anglosaxón. Consérvase a estrutura en hemistiquios e ademais procúrase manter o mesmo linguaxe orixinal coas súas figuras literarias intactas.Convidamos o lector a ler esta tradución do Beowulf, pois estamos ante o cume da literatura anglosaxoa cuxa lingua xermánica aínda non está mesturada coas linguas que despois influíron decisivamente no desenvolvemento do inglés dos nosos días. Beowulf mostra un estilo e ton único, pleno de oposicións e contrastes, de sentimentos elegíacos, e de historias reais e fantásticas que representan o mellor da literatura inglesa nos seus albores, como expresou J. R. R. Tolkien nos seus estudos e máis recentemente o Premio Nobel Seamus Heaney na súa tradución ao inglés moderno
Prólogo: Beowulf, o historia de una ida y vuelta / Jorge L. Bueno Alonso - Justificando una nueva versión de "Beowulf" en castellano - Introducción: Argumento, génesis, estructura, historia, mundo cultural, estilo - Beowulf - Bibliografía selecta - Apéndice: Poemas sobre Beowulf
Bibliografía: páginas 181-187
Keywords: Poesía épica; Traducción