Sobre el fragment dels "Catasterismes" d'Eratòstenes del manuscrit "Parisinus Graecus" 1310: el nom dels planetes Saturn i Júpiter - Pàmias i Massana, Jordi (1998)
El ms. Parisinus Graecus 1310 inclou un breu fragment de l’Epítom dels Catasterismes, obra atribuïda a Eratòstenes. A banda d’alguna variant respecte del textus receptus, presenta un capítol (43) del tot reelaborat, en què l’excepcional irregularitat de l’Epítom dels Catasterismes, pel que fa a les correspondències divines dels dos primers planetes de la nòmina de cinc, ha estat corregida per tal d’adequar els noms dels planetes ΦαÝνων i ΦαÛ©ων a Saturn i a Júpiter respectivament.
The manuscript Parisinus Graecus 1310 contains a brief fragment of the Epitome of the Katasterismoi, attributed to Eratosthenes. Except some variants from the textus receptus, it presents a completely reelaborated chapter (43); in this chapter, the exceptional irregularity of the Epitome, relative to the divine correspondences of the first two planets included in the list of five, has been corrected to adapt the epithets of the planets ΦαÝνων and ΦαÛ©ων to Saturn and Jupiter
Keywords: Eratóstenes; Crítica textual; Astrología