L’atracció pel món clàssic de Bizanci a Grècia i Troia (ss. XIII-XV) - Escartí, Vicent Josep, 1964- (2014)
This article throws a glimpse to the presence of Greek references —and also Trojans—, in the historiography and Catalan medieval literature. Not as for the authors of the antiquity, especially philosophers, who had not disappear completely and who will increase their presence with the humanism, as to the geographical and cultural abstract, fi rst, and then, more concrete, when some episodes of classic history will be spread through certain texts. In particular, the mythology and the Greek past will be in circulation from Històries troianes of Guido delle Colonne and Italian humanism. In any case, it will pass from some vague references to a fashion which was destined to succeed during the second half of the 15th and to that so many authors will be added.
Aquest article fa una ullada a la presència de referents grecs —i, també, troians— en la historiografi a i en la literatura catalana medieval. No pel que fa als autors de l’antiguitat, en especial els fi lòsofs, que no havien arribat a desaparéixer del tot i que incrementaran la seua presència amb l’humanisme, sinó al referent geogràfic i cultural abstracte, primer, i més concret, després, quan es difondran determinats episodis de la història clàssica, a través de certs textos. En especial, la mitologia i el passat grec es posarà en circulació a partir de les Històries troianes de Guido delle Colonne i l’humanisme italià. En qualsevol cas, es passarà d’unes referències vagues i escarduseres a una moda que estava destinada a triomfar durant la segona meitat del XV, i a la qual nombrosos autors s’hi varen sumar.
Keywords: Mitología griega; Historiografía; Humanismo; Civilización clásica