Rex est hoc tempore nummus: un motiu goliardesc reciclat per l'Arcipreste de Hita i per Anselm Turmeda - Alemany, Rafael Alemany Ferrer; Alemany, Rafael Alemany Ferrer; Chico Rico, Francisco (Alicante: Universidad de Alicante, Sociedad Española de Literatura General y Comparada, 2012)
Entre les composicions llatines de caire satiricoburlesc que integren els Carmina Burana (ss. XII-XIII), n’hi ha dues la temàtica de les quals és la crítica del poder omnímode dels diners en totes les facetes de la vida civil i, particularment, religiosa: «In terra sumus, / rex est hoc tempore Nummus» i «Manus ferens munera». Al llarg del segle XIV, les literatures castellana i catalana ofereixen sengles reformulacions d’aquest mateix tema, contingudes, respectivament, en el Libro de buen amor (1330 i 1343), del Arcipreste de Hita, i en el Llibre de bons amonestaments (1398), d’Anselm Turmeda. L’anàlisi comparativa dels dos textos llatins i dels dos romànics permet esbrinar les conseqüències estètiques i conceptuals que es deriven del reciclatge d’aquest popular motiu goliardesc, plasmat originàriament en sengles poemes independents, monotemàtics i de sentit unívoc, en dues obres molt més extenses, de contingut miscel·lani i de missatge ambigu.
Keywords: Turmeda, Anselm, -- 1352-1432; Ruiz, Juan, -- Arcipreste de Hita